Zgłoszone zdjęcia

WYCIECZKA PO ANDALUZJI W RYTMIE FLAMENCO

Grażyna

WYCIECZKA OBJAZDOWA Z ITAKĄ W RYTMIE FLAMENCO

Janusz

Uwielbiamy gotować i poznawać nowe smaki, eksperymentować i dzielić się z innymi naszymi doświadczeniami. Zaczęło się od kuchni Chińskiej, ktora urzekla nas swoja świeżością, prastarą tradycją oraz różnorodnością smaków. Uwielbiamy kurczaka w tym wydaniu, smak curry, w ktorym delikatny jasminowy ryż staje się wisienką na torcie.. można śmiało porzucić sztućce i złapać za pałeczki.. Jednym slowem przenieść się smakiem w tamtejsze strony.

Milena

Börek to klasyka kuchni tureckiej, to historia tysiąca smaków :) Börek na ciepło, na zimno, na słodko, słono, z czarnuszką, z pietruszką lub bez, gości na stołach Turków najczęsciej rano, wraz ze szklaneczką czarnej, mocnej tureckiej herbaty. Jedząc ciepły, chrupiacy borek ze szpinakiem widzę Bosfor, mewy, prom, klaksony samochodów, słyszę wołanie z meczetu i ulicznych sprzedawców, czuję ciepły zapach kasztanów na Placu Taksim, i ostry zapach szafranu na Krytym Bazarze. Börek to smak Turcji.

Martyna

Mia goreng-bo zeszloroczna wyprawa na Lombok byla nie tylko rajem dla zmyslu wzroku ale i smaku!

Anna

Sushi prosto z Dominikany

Ewelina

Wspomnienie z pobytu w Izraelu nad Jeziorem Galilejskim, endemiczna ryba Św.Piotra podana z lokalnymi ziemniakami i surówką. To była niezwykła podróż, a smak ryby unikalny. Potem deser ze świeżych daktyli i kawa. Pyszności.....

IWONA

Zdjęcie przedstawia przepyszne, pikantne burrito, którego po raz pierwszy spróbowałam na wakacjach z rodzicami w Meksyku. Miałam wtedy 8 lat, ale mimo to ten smak pozostał w pamięci do dziś :) Przepis rodzice dostali od właściciela knajpy, w której je jedliśmy i tak nam posmakowało. Teraz, gdy je przyrządzamy wedle przepisu, wspomnienia z czasu spędzonego w Meksyku wracają . Jest to piękne (i pyszne) wspomnienie z mojej pierwszej, zagranicznej podróży :)

Aleksandra

Zdjęcie przedstawia pilaw przygotowany przez moją żonę. Inspiracją była nasza podróż z Itaką do Tunezji.

Błażej