Laureaci

EGZOTYCZNY PODPŁOMYK, który jest efektem połączenia kilku podróżniczych kierunków. Wygląda jak pizza - Włochy. Używa się do niego czekolady - Belgia. Jednym ze składników jest konfitura z czarnej porzeczki, a ta najlepsza jest w wykonaniu mojej Mamy - Polska. Dodajemy egzotyczne owoce - tu pełna dowolność :) Wszystko układamy na staropolskim podpłomyku - kraje słowiańskie. No i czarny sezam - kraje Dalekiego Wschodu. Niebanalne śniadanie i efekt wow na talerzu! I... taki świat jest pyszny! :)

1 miejsce: Ewelina

Zanzibar - brzmi dziko, pieprznie i soczyście! I takie właśnie jest to danie. Czarny ryż gotowany w mleczku kokosowym z ziarnami kardamonu okraszony salsą z mango,kolendry i orzechów pistacji. W moim przypadku inspiracją do powstania tej potrawy nie była podróż lecz wyobrażenie o smakach, jakich bym kosztowała, gdyby się odbyła:) Odkrywanie smaków też jest podróżą.

2 miejsce: Ewa

Wspomnienie weekendu w Paryżu i wizyty w restauracji Chartier - kwintesencji francuskiej kuchni w najlepszym wydaniu . Wyrafinowane połączenie różnych gatunków sałat z duszonymi kurkami , pieczonym boczkiem , orzechami laskowymi i drobnymi grzankami z bagietki oraz klasycznym sosem vinegret . Wisienką na torcie są leśne jeżyny . Tę przystawkę wraz z lampką czerwonego wina po powrocie przygotowałam na jesienne urodziny męża.

3 miejsce: Agnieszka

Cóż jest piękniejszego niż możliwość poznania kolejnego zakątka świata w zamian za przywołanie wspomnień o odbytych podróżach? Oddając się w sentymentalno-kulinarną podróż przygotowałam próbkę dań bliskich sercu i żołądkowi.Na kulinarnej mapie znajdziemy niepozorne pasteis de nata-smaki Portugalii, hiszpańską paellę, francuski ratatouille zasmakowany w Paryżu, włoskie aglio, olio, peperoncino e prezzemolo oraz norweski łosoś w pieprzowym sosie- przepis skradziony od przyjaciela z Norwegii.

Wyróżnienie: ANNA

Dorada po grecku! To właśnie w tym pięknym kraju po raz pierwszy miałam okazję dowiedzieć się, jak wybrać dobrej jakości rybę w sklepie, jak ją wypatroszyć, oczyścić, przyprawić i odpowiednio grillować, aby smakowała jak ta przyrządzona w nadmorskiej greckiej restauracji! To było jedno z najcudowniejszych moich doświadczeń kulinarnych w życiu! Dzięki temu zdarzeniu, mogę teraz przemycić odrobinę greckiego słońca na talerz! :) Z dodatkiem sałatki z grillowanego bakłażana, ryba smakuje wybornie!

Wyróżnienie: Natalia

Moja galaretka z malin, daktyli i gorzkiej czekolady została zainspirowana dwoma pobytami w Zjednoczonych Emiratach Arabskich :) Arabowie uwielbiają bardzo słodkie desery o konsystencji galaretki bądź kremu, a daktyle to tamtejszy przysmak narodowy. Z tęsknoty za latem, słońcem i ciepłym klimatem, często przygotowuję bliskowschodnie dania. Kocham tamtejszą kolorową kuchnię, bazary pełne świeżych warzyw i owoców, dlatego z każdego wyjazdu przywożę mnóstwo przypraw i nowych przepisów. :)

Wyróżnienie: Monika

Nie tylko dorośli lubią Sushi :)Japonia zainspirowała nas do tego by eksperymentować z Sushi w wydaniu Polskim, próbowaliśmy nawet z kapustą kiszoną - zawsze jest pyszne!!

Wyróżnienie: Monika

W moim życiu nie podróżowałam zbyt wiele, jednak mam przysmak, który zostanie u mnie na wiele lat. Pewnego dnia przy włoskiej plaży spróbowałam zupy pomidorowej. Nie była to zwykła pomidorówka tylko krem z pomidorów, pieczonej papryki i świeżego tymianku. Smak i aromat tej zupy został mi w pamięci i od tego czasu często jest u mnie na stole. Lubię eksperymentować, co chwilę zmieniam dodatki jak ser żółty, mozarella, pleśniowy które każdym razem zmieniają jej smak, ale nadal jest niepowtarzalny

Wyróżnienie: Katarzyna

Maroko kusi kolorami i zapachami. Bogactwo przypraw sprawia,że kuchnia marokańska jest różnorodna i niezwykle aromatyczna, a doskonały tadżin jest jej symbolem. Długo gotowane(ale na małym ogniu) warzywa z dodatkiem ciecierzycy,kuminu i kurkumy rozpływają się w ustach! Tadżin zazwyczaj podawany jest z kuskusem lub chlebkiem khobz w towarzystwie kiszonych cytryn. Do picia obowiązkowo bardzo słodka herbata parzona ze świeżej mięty, a na deser słodycze z daktyli z dużą ilością miodu.

Wyróżnienie: Marta

Esencja kuchni chińskiej, która zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Kuchnia chińska to nie tylko "kurczak w pięciu smakach". Rozkoszuj się pierogami dim sum, kruchą pieczoną kaczką czy warzywnymi spring rollsami, popijając aromatyczną chińską herbatą.Wyrusz w podróż po najstarszej kuchni świata pełnej barw, zapachów i niespodzianek.

Wyróżnienie: Grzegorz

Zawsze kiedy przygotowuję tartę z owocami przypominają mi się wakacje spędzone u kuzynów na kujawskiej wsi. Podróż pociągiem, maliny i truskawki prosto z krzaków. To były czasy...

Wyróżnienie: Karolina

Paella z owocami morza...o tak! Hiszpania zawsze była bliska mojemu sercu! Paella często jest serwowana przez mnie dla mojej rodziny, przyjaciół i dla narzeczonej. Chciałabym wybrać się w tym roku do Hiszpanii razem z narzeczoną i pokazać jej tamtejszą kuchnie , niesamowity klimat i wspaniałych ludzi. Szczególnie, że w tym roku ślub i podróż poślubna. Mam cichą nadzieję , że z Itaką uda mi się sprawić narzeczonej niespodziankę. :)

Wyróżnienie: Łukasz

Sernikobrownie z truskawkami i malinami to kwintesencja lata - spód z gorzkiej czekolady prosto z tropików, polskie truskawki i maliny, sernikowa rozkosz przypominająca rajskie plaże. Marzy mi się słodka kulinarna podróż w najdalsze tropikalne zakątki, gdzie słońce wciąż przyjemnie praży nasze ciała.

Wyróżnienie: Klaudia